Selanik Örgüsü

Selanik Örgüsü nedir? Selanik Örgüsü nasıl yapılır? Selanik Örgüsü hakkında tüm bilgiler!

0 2.612
Selanik Örgüsü

Selanik örgüsünün ne olduğu ve nasıl yapıldığı oldukça eski geleneklere dayanmaktadır. Herkes tarafından bilinen bir tür olan Selanik örgüsü tekniği bilindiği zaman oldukça kolay şekilde yapılabilmektedir. Şiş ve yün kullanılarak örülen Selanik örgüsü ile kazak modellerinden bebek giyim ürünlerine kadar pek çok kıyafet yapmak mümkündür. Günümüzde Selanik örgü tekniği kullanılarak birbirinden güzel modeller örülebilmektedir. Başlandıktan sonra bir, iki ve üçüncü sıra için doğru sıralama izlendiğinde Selanik örgüsü sorunsuz şekilde örülebilmektedir.

Selanik Örgü Modeli Nasıl Yapılır?

Selanik Örgü Modeli Nasıl Yapılır

Selanik örgü modelini yapmanın yolu ilk etapta şiş ve yün ip temin etmektir. Temelde kullanılan iki malzeme ve doğru teknik sayesinde Selanik örgüsü yapılabilmektedir. Kalın örgü çeşitleri arasında yer aldığından kışlık ürünlerin yapımında sıkça kullanılır. Selanik örgü modelini yapabilmek için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir: 

  • Birinci Başlangıç Sırası: Selanik örgüye başlanırken ilk sırada izlenecek yol, 1 kenar ilmek – 1 düz – 1 ters – 1 düz şeklinde devam etmektir. Sıra bu şekilde izlendikten sonra en sona 1 kenar ilmek atılmalıdır.
  • İkinci Sıra: İkinci sırada izlenecek yol, 1 kenar ilmek-1 ters – 1 düz(örmeden önce alınarak şişe bir defa dolanmalı) – 1 ters olarak devam etmektedir. En sonuna yine 1 ilmek atılır.
  • Üçüncü Sıra: Üçüncü sırada izlenecek yol, 1 kenar ilmek – 1 düz(örmeden önce alınarak şişe bir defa dolanmalı) şeklindedir. Bu aşamadan sonra ikinci sırada örülmeden atılan ilmekler dolama yapılarak ters şekilde örülmelidir. 1 düz örmeden önce ise şiş üzerinden dolama yapılarak örme işlemine devam edilmelidir. İlk iki sırada olduğu gibi son kısımda 1 kenar ilmek atılmalıdır.

Tüm adımlar incelendiğinde örme işleminin temel mantığının ilk ve ikinci sıranın birbirinin tersi olması göze çarpmaktadır. Birinci sırada izlenen örme adımları, ikinci sıraya geçildiğinde tam tersi olacak şekilde uygulanır. Bu sayede örülen iki sıranın normal sırayla eşitlenmesi sağlanmaktadır.

Selanik Örgüsü Kaç Numara Şişle Örülür?

Selanik Örgüsü Kaç Numara Şişle Örülür

Selanik örgüsünün kaç numara şişle örüldüğü yapılacak olan modele göre değişim gösterebilmektedir. Bunun yanı sıra kullanılan ipin kalınlığı da şiş numarasını etkilemektedir. Örülecek olan modelin beden ölçüleri, şiş seçimini etkileyen faktörlerdendir. Örneğin Selanik örgüsü tekniği ile kazak örülecekse 6-7-8 numaralı şişler tercih edilebilmektedir. Atkı ve berede ise 4-6 arasında değişim gösterebilmektedir. Örülecek olan modele bağlı olarak şiş tercihi yapılarak ideal bir görünüm elde etmek mümkündür.

Selanik Örgüsü Çeşitleri

Selanik Örgüsü Çeşitleri

Selanik örgüsü türleri ilmek geçişlerinin farklı olmasından dolayı farklı adlarla anılabilmektedir. En yaygın olarak bilinen Selanik örgü çeşitleri ve özellikleri şu şekildedir:

  • Yalancı/Cilveli Selanik Örgü: Yalancı Selanik örgü ile bebek yelekler, şapka, kazak gibi alternatifler örülebilmektedir. Yalancı Selanik örgüsünde izlenen yol, 1 kenar ilmek – 1 düz örgü – 1 ters örgü – 1 düz örgü – 1 kenar ilmek şeklinde olmaktadır.
  • Gerçek Selanik Örgü: Gerçek Selanik örgü sayesinde kazak, şal, battaniye gibi pek çok model örmek mümkündür. Örme sırası, 1 kenar ilmek – 1 ters örgü – 1 düz örme(bu aşamada şişe dolama ip atılır) – Ters örgüden önce dolama – 1 düz örgü – 1 kenar ilmek şeklindedir.
  • Duble Selanik Örgü: Çorap, atkı, bebek yelekleri, şal gibi modeller duble Selanik örgü ile yapılabilmektedir. Örgü için izlenen yol, 1 kenar ilmek – 1 ters örgü – 1 düz örgü(yapılmadan önce şişe dolama alınır) – Düz örgü atlanır, 1 ters örülür – Şiş ile dolama yapılır, sonra düz örülür – 1 kenar ilmek şeklinde devam edilmektedir.

Selanik Örgüsü ile Ne Yapılır?

Selanik Örgüsü ile Ne Yapılır

Selanik örgüsü ile yapılabilecek şeyler oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Patik, kazak, hırka, battaniye gibi pek çok alternatif Selanik örgüsü sayesinde olabilmektedir. Bunun yanı sıra bebek kıyafetleri, sepet örtüleri, atkı, eldiven, bere gibi modellerin yapılması mümkündür.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.